Mândria – sursa multor emoții

Mândria este o emoție! Reprezintă satisfacția pe care o simțim atunci când ne evaluăm pozitiv pe noi înșine și credem că și ceilalți ne vor aprecia în același mod.

Mândria este un sentiment de demnitate, de încredere în calitățile proprii care creează o senzație de mulțumire, de satisfacție, de plăcere și de bucurie. Sentiment de mulțumire cauzat de un succes, de o reușită, de o victorie. În sensul negativ întâlnim o mândrie exagerată când individul are o atitudine de superioritate nejustificată față de alții, ea mai este numită măreție, îngâmfare, înfumurare, semeție, fală, fudulie, orgoliu, trufie.

Devenim mândri și pentru că suntem învățați de mici să ne comparăm cu cei de lângă noi. Societatea concurențială în care trăim încurajează această tendință, sugerându-ne nu doar să ne evaluăm în comparație cu semenii noștri, ci să încercăm să îi depășim.

Cercetătorii din psihologia dezvoltării spun că rolul mândriei este unul de neînlocuit deoarece aceasta sporește valoarea sinelui și încurajează comportamentul viitor.

În construirea stimei de sine, mândria poate fi unul dintre cele mai importante elemente. Ea necesită conștientizarea și acceptarea realizărilor personale, acesta fiind modul cel mai natural în care stima de sine sănătoasă poate să crească și să se consolideze. Este o emoție atât de validantă încât are expresia ei non-verbală unică, o expresie expansivă, ușor de recunoscut: capul puțin aplecat spre spate, zâmbet discret, postură dreaptă și mâinile așezate pe șolduri sau ridicate deasupra capului.

      Studii recente arată că mândria este cea mai importantă emoție când vine vorba de motivație, experimentarea ei conducând la comportamente orientate spre realizare și succes, aspecte ce în anumite situații pot fi cel mai important motor pentru a merge mai departe și a nu abandona un vis. În acest context putem spune despre mândrie că are chiar o funcție adaptativă, ea fiind corelată cu o creștere a frecvenței comportamentelor pro-sociale.

Mândria este sursa multor emoții și gânduri negative, care la rândul lor pot provoca boli și suferință. O persoană care dorește să acumuleze putere personală, adică energia vitală care este necesară pentru a depăși obstacolele, își va realiza ușor intențiile de a lucra asupra lui și va reuși să scape de mândrie.  Dar, pentru a scăpa de aroganță, trebuie să o recunoaștem.

Contrar mândriei există calități cum ar fi umilința, recunoștința, onestitatea, filantropia, munca grea. Dacă o persoană lucrează în mod intenționat la dezvoltarea lor, el va putea să-și depășească toate viciile.

Pentru o persoană mândră, poate să apară un punct de cotitură dacă vizitează locuri unde există oameni nefericiți cu resurse materiale mult mai mici. Poate fi o casă pentru copii, o casă de îngrijire medicală, locuri unde a avut loc războiul, zone sărace ale orașului. Privind la nenorocirea celorlalți, o persoană ar trebui să conștientizeze ce valori posedă( o familie, un job, situație materială decentă). O asemenea observație trezește, de asemenea, într-o persoană dorința de a împărtăși ceea ce are, de a da bani, de a face ceva important și necesar persoanelor dezavantajate.

Trebuie să înțelegem în mod clar lumea și pe noi în ea. Vezi lumea reală și oamenii, oprește critica și acceptă faptul că cineva poate fi cu mult mai bun decât tine. Nu-ți mai pierde energia pentru a crea intrigi în jurul tău. Acceptă ajutorul altor oameni și dă ceva în schimb, respectând un echilibru în natura relațiilor.

Dacă v-a plăcut articolul și doriți sa ne susțineți, puteți face o mică donație pentru a putea îmbunătății blogul și crește calitatea articolelor. Vă mulțumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *