Influența Social Media asupra psihicului uman

Timpul petrecut pe rețelele de socializare este echivalentul a 200 de carți citite pe an.

Aproximativ una din patru persoane la nivel mondial folosește site-urile de socializare. Unii cercetători susțin că rețelele de socializare ne pot afecta sănătatea mintală și emoțională.

,,Unul dintre motivele principale pentru care folosim rețelele sociale este ca să ne distragem și să scăpăm de plictiseală.’’

Dr.Shannon Rauch

Comentariile și like-urile oferă un sentiment de ,,consolidare’’, sentiment care duce la repetarea lor astfel se creează dependența.

Feedback-ul pozitiv duce la o activitate mai puternică în anumite zone ale creierului, zone asociate cu procesul de  ,,recompensa’’.

Mulți utilizatori care sunt dependenți de social media, folosesc site-urile pentru a câștiga atenție și pentru a-și crește stima de sine. Oamenii prezintă versiuni idealizate ale vieților lor ceea ce duce la comparații sociale, automat apar și emoțiile negative.

A păstra legătura cu oamenii apropiați nu mai implică neapărat întâlniri și discuții față în față. Folosirea îndelungată a rețelelor sociale poate avea efecte negative asupra comportamentului social. Oamenii de stiință atrag atenția și asupra prieteniilor legate online dar și asupra datelor personale.

Mediul online nu este sub nici o formă un substitut al mediului offline. Foarte mulți internauți ratează momente importante din viața lor în încercarea de a le imortaliza și posta online.

Persoanele care își trăiesc viața în mediul online au tendința de a trata viața reală numai pe fugă. Sunt mai importante aprecierile virtuale decât părerea oamenilor în viața reală. Toate acestea duc în timp la anxietate.

Atunci când oamenii renunță la propria identitate și se identifică cu postările, trăirile, emoțiile altora apare sentimentul de depresie și singurătate.

Ecranul ,,albastru,, al telefonului și laptopului duce la scăderea calității somnului, care pe termen lung creează mari dezechilibre ale metabolismului.

Dacă îți verifici constant telefonul și nu te poți dezlipi de acesta mai mult de zece minute este posibil să te numeri printre cei dependenți de internet și de rețelele sociale. Această dependență este cauzată și de impresia că lumea digitală este superioară celei reale; atunci când te simți singur și epuizat poți recurge la o resursă nelimitată de companie.

Folosite în mod echilibrat rețelele de socializare oferă și avantaje precum: interacțiune, distracție, comunicare; dar dacă se trece de un anumit prag al utilizării poate duce la tulburări psihice, hărțuire, afectarea imaginii publice etc.

Renunțarea la rețelele sociale ne-ar putea ajuta să ne găsim un loc de muncă mai bun, 70% din locurile de muncă vacante nu sunt postate online iar din cei 90 % de oameni care își caută un loc de muncă pe internet doar 5 % trec la pasul următor, participarea la un interviu de angajare.

Contactul fizic este cel care ne ajută să trăim emoții reale și să dezvoltăm relații armonioase cu cei din jur.

Prieteniile virtuale le sabotează pe cele reale, o prietenie virtuală nu va fi niciodată la fel de profundă ca una reală.

Sportul, plimbările în natură, călătoriile, cititul, filmul, teatrul, gătitul, pot fi alternative interesante pentru a petrece un timp de calitate alături de prieteni și familie.

Trăieste viața, nu lăsa viața să te trăiască pe tine!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *