Emoțiile între real și virtual

           Suntem un amestec de emoții și sentimente pe care reușim mai mult sau mai puțin să le controlăm. Suntem indivizi cu particularități care ne fac unici și irepetabili, dar mai suntem și ființe profund sociale. În concluzie suntem Oameni și ne este imposibil să trăim în afara unei comunități, nevoia de comunicare este ceea ce avem în comun, motivul pentru care aparținem unei comunități, fie ea reală – în care ne ducem existența fizică – sau una virtuală.

           În lumea virtuală tindem să purtăm niște măști, să ne ascundem în spatele unui nickname și al unei parole sau chiar în spatele mai multor identități, pentru ai „păcăli” pe cei cu care intrăm în contact.

           În prezent avem  două lumi: una reală și una virtuală; fiecare alege în care dintre acestea își petrece cea mai mare parte a timpului. Păstrarea unui echilibru și neamestecarea acestor două lumi este foarte greu de gestionat. Oamenii doresc să fie împreună cu alți oameni cu care să discute, cărora să le împărtășească trăiri, oameni care să-i aprecieze sau de la care să primească o informație sau un sfat. Așa s-au născut forumurile de discuții, platformele de socializare, grupurile virtuale, etc.

Este foarte ușor să apăsăm un buton și foarte greu să exprimăm acele emoții dacă am sta lângă persoanele față de care reacționăm. Exprimarea emoțiilor în lumea reală trece prin numeroase filtre, ele ne sunt implantate în personalitate cu cuvinte și exemplu propriu de persoanele semnificative din viața noastră. Emoțiile au un rol foarte important de reglare afectivă a poziției noastre în diferite contexte de viață. În spațiu virtual nu ne adresăm cuiva în mod direct față în față, avem un intermediar, ecranul, ceea ce pare că ne absolvă de responsabilitatea mesajelor emoționale transmise cât și de legătura față de toate regulile de exprimare învățate de la alții . Senzația de libertate pe care o dă lumea virtuală este necesară cât timp lumea reală este foarte restrictivă emoțional, numai că lumea virtuală pare spațiul ,,câinilor agresivi scăpați din lesă ”.

            Platformele digitale așa cum sunt construite, mizează foarte mult pe atenție și pe emoție. Suntem încurajați să ne expunem emoțiile, iar platformele digitale nu fac decât să ne amplifice răspunsurile emoționale.

          „Platformele digitale sunt programate pentru a optimiza emoțiile și pentru a genera reacție. Aceste platforme trăiesc din timpul pe care îl petrecem navigând,  trăiesc din atenția noastră și atunci ele mizează foarte mult pe emoție. Sunt încurajate mai ales emoțiile negative: frica, furia, mânia,  indignarea. Acestea  sunt sentimente optimizate în algoritmi și transmise mai departe. Ele incurajează dialogul emoțional și nu pe cel rațional. Pe platformele digitale circulă foarte multe emoții, indignări și conținut digital care, pentru a deveni  viral, trebuie să mizeze pe emoții. Si astfel emoția se viralizează”, atrage atenția prof. univ. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare din cadrul SNSPA.

         E nevoie ca noi să conștientizăm ceea ce facem atât în mediul online cât și în viața de zi cu zi, să învătăm să nu confundăm lucrurile, să evităm să rămânem blocați în spatele ,,ecranelor albastre” și să  transferăm tot ce e bun și frumos, în lumea în care ființăm fizic. Ar fi păcat să limitezi o relație – de orice natură – cu un om drag, la accesul la internet!

         Trebuie să rămânem oameni, nu măști, nu chipuri într-un avatar sau o fotografie de profil. Să schimbăm răceala device-urilor de ultimă generație, cu căldura unei strângeri de mână sau a unei îmbrățișări. Să schimbăm ideile în fapte și acțiuni, să devenim, din membri ai unor comunități virtuale, prieteni, să comunicăm și dincolo de cuvinte, prin privire, prin gesturi. Să scoatem la iveală ce este mai bun din noi, să ne întoarcem la emoțiile noastre de bază, aducând inside-ul profund al gândurilor și sentimentelor noastre, out, către ceilalți. Astfel, putem fi mai ușor înțeleși și putem trăi armonios cu adevărat într-o comunitate!

        Alege să trăiești viața, nu lăsa viața să te trăiască!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *