Abuzul de droguri-„ o crimă fără victime”

Omul a încercat din totdeauna soluții să trateze răul, să fugă de tristețe, să se rupă de cotidian, să aibă o altfel de experiență și pentru asta a apelat la drog.

Într-un secol despre care se spune ca este al stresului există mai multe metode de combatere a acestuia. Alimentele, fumatul, alcoolul nu sunt interzise oficial dar ele se pot transforma treptat în dependență. Nu există însă droguri grele și ușoare, toate au același rezultat-dependența.

Narcomania este o deprindere bolnăvicioasă a organismului cu unele substanțe toxice care acționează asupra sistemului nervos central, provocând grave tulburări psihice. Organismul se obișnuiește într-un timp scurt cu deșeurile toxice. În doze mici, narcoticele provoacă o stare de euforie-senzație falsă de veselie, bunăvoință, iar  în doze mari –amorțeală, somn narcotic și chiar intoxicații grave. Substanțele narcotice sunt canabisul, hașișul și sedativele.

Drogul reprezintă o problemă socială, generând sărăcie, hoție, prostituție, șantaj, corupție, crimă și terorism.

Tinerii sunt atrași de consumul de droguri ușoare în special marijuana datorită curiozității, fiecare vrea să afle cum este, cum se simte, ce se întâmplă cu el când fumează. Nevoia de apartenență la grup trebuie satisfăcută( este important să ştii să spui „NU”, asta dovedeşte că ai o personalitate puternică, încearcă să fii tu însuti, chiar dacă cei din jurul tău au altă opinie!); cine nu consumă tinde să fie marginalizat și o altă idee care circulă este aceea că drogurile sunt slabe, iar dacă se consumă des nu se întâmplă nimic rău pe termen lung.

 „Este o credinţă falsă că aceste droguri nu aduc consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi, mai ales psihice. Consumul îndelungat şi excesiv dăunează foarte grav vieţii psihice, capacităţii cognitive, capacităţii de concentrare, de analiză, viziunea de ansamblu, sunt perturbate foarte multe funcţii cognitive şi trăiri post-consum, pot fi efecte de bumerang.”                      Psiholog Karen Rosner

Drogurile rezolvă aparent și temporar probleme precum divorțul părinților, abuzul sau neglijența în familie; problemele continuând să existe și sa se agraveze.

What Happens With Your Body When You Consume Cannabis !!https://www.youtube.com/watch?v=VlNvM6N63a8

 Se spune că abuzul de droguri este „o crimă fără victime” deoarece îi face rău doar celui care le consuma, dar in realitate toxicomanul nu este singura persoană care suferă. Consecințele consumului de droguri se răsfrâng si asupra familiei, a prietenilor și a întregii societăți.

Un consumator de droguri chiar dacă reușește să întrerupă consumul, va avea de dus un lung război al tentației. Niciodată nu va putea fi eliminată complet posibilitatea reapariției tentațiilor, la persoanele care au consumat va exista un risc mai mare de a recidiva decât la cei care nu le-au utilizat niciodată.

Recidivele sunt extrem de frecvente ele făcând parte din procesul normal de învățare benefică, cu toate ca este foarte frustrant atât pentru pacient cât și pentru cel care îl tratează. Cea mai eficace soluție pentru tratamentul dependențelor este suportul de lungă durată.

Psihologul Rosner crede că fenomenul nu trebuie combătut exclusiv cu mijloace penale, cu închisoarea, mai ales că tendinţa mondială este în sens invers. Soluţia ar fi să fie combătut consumul excesiv de droguri uşoare prin educaţie astfel încât tinerii să cunoască efectele negative asupra sănătăţii, așa cum este şi în cazul consumului de alcool.

„Chiar dacă se legalizează sau dimpotriva va fi pedepsit penal în continuare, consumul de marijuana va exista. Dacă va fi pedepsit, tinerii vor fi tentaţi să consume din bravadă. În cazul în care va fi legalizat, canabisul va fi găsit mult mai uşor, va fi mult mai la îndemână. Soluţia ar fi ca tinerii să fie instruiţi, să cunoască efectele negative şi să NU consume în exces, la fel cum este în cazul consumului de alcool„, a explicat ea.

Decizia de a consuma sau nu droguri îi apartine fiecăruia, însă înainte de a lua prima doză trebuie sa fi constient de riscurile la care te supui pe termen lung.
3 Replies to “Abuzul de droguri-„ o crimă fără victime””

  1. Foarte adevarat! Mai este si proverbul acela romanesc “cum iti asterni, asa dormi” asa ca fiecare decide pentru viata lui, doar ca EDUCATIA ar fi cel mai puternic analgezic pentru boala asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *